Wat is het verschil tussen Slow Bal en Balboa?

Een vergelijking tussen Slow Bal en Balboa

Slow Bal staat ook wel bekend als Slow Balboa. Dit lijkt te insinueren dat Slow Bal niets meer is dan een langzamere versie van Balboa. De meningen zijn daarover verdeeld. Maar zijn de twee dansen ook zodanig hetzelfde dat ze bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn? In deze blogpost leggen we uit dat Slow Bal and Balboa inderdaad een zelfde basis hebben, maar de uitvoering en het gevoel van de twee dansen wel heel anders is. 

Balboa Rotterdam

Wat is het grootste verschil tussen Slow Bal en Balboa?

Het belangrijkste verschil tussen Slow Bal en Balboa is het tempo van de dans. De naam zegt het al: Slow Bal wordt met name gedanst op langzamere Swingmuziek. Voor de muziekkenners onder ons: tussen de 70 en 100 beats per minute. Slow Bal muziek heeft door het langzamere tempo een romantischer gevoel dan Balboa. Balboa daarentegen wordt met name gedanst op de hogere tempo’s (190 tot 240 bpm). Door het hogere tempo van Balboa is het voetenwerk anders. Slow Bal gebruikt in de basis slows (stap van 2 tellen), quicks (stap van 1 tel) en triple steps. Balboa gebruikt in de basis slows en quicks. De triple steps worden bij Balboa gebruikt als variatie.

Ook zou je kunnen zeggen dat het gevoel van de twee dansen anders is. Dit is moeilijk uit te drukken in woorden, maar Slow Bal heeft een bepaalde zwierigheid in zich, die Balboa niet heeft.

Het tempo van de muziek is het grootste verschil. Slow Bal dans je op langzame jazz, Balboa op snelle.

Zijn er verschillen tussen de lessen Slow Bal en Balboa?

In de lessen zit weinig verschil. Dit is met name afhankelijk van de docenten die de les geven. Bij beide dansen ligt er een grote focus op de connectie die je hebt met je danspartner. Het gaat erom dat je samen als één beweegt. Bij Balboa gaat de aandacht in de les ook uit naar het zo goed mogelijk uitvoeren van de technieken en de steps binnen het snelle tempo. Bij Slow Bal daarentegen hebben we het veel over het opvullen van de ruimte in de muziek, omdat je meer tijd hebt. 

Zijn de dansscenes van Balboa en Rotterdam verschillend?

Als je kijkt naar de omvang van de scene zie je dat Balboa in Nederland groter is. Het wordt op meer plekken gedanst. Slow Bal is echter – op dit moment – in Rotterdam groter en actiever dan de Balboa scene. Verder zie je dat de interesse voor deze langzame Swingdans ook in andere steden groeit. Als we kijken naar de mensen die het dansen, is er eigenlijk geen verschil. Het zijn allemaal leuke mensen!

In de linker video dansen Anni en Gasper Balboa. In de rechter video dansen zij Slow Bal.

Wat zijn de overeenkomsten tussen Slow Bal en Balboa?

Beide dansen worden gedanst op Swingmuziek, wat betekent dat de muziek hetzelfde gevoel heeft en de soort ritmes veelal hetzelfde zijn. Ook zitten er veel overeenkomsten in de bewegingen. Zo heeft Balboa een Throw Out en kent Slow Bal de Slow Out. In de basis zijn die shapes of figuren hetzelfde. Als je dus één van deze dansen beheerst, kun je de andere dans sneller oppikken. Er zijn veel mensen binnen de Swingdansscene die zowel Slow Bal als Balboa dansen.

Is er iets dat echt opvalt?

Wat zowel Balboa als Slow Bal uniek maakt is het feit dat er veel ruimte is voor speelsheid en eigen interpretatie, terwijl je wel samen als één blijft dansen. Die ruimte voor speelsheid en eigen interpretatie hebben de andere Swingdansen ook, maar daar is er meer afstand tussen de dansen, en dus bewegen zij niet als één. Er is ruimte voor het toevoegen van je eigen voetenwerk en ook om in de rol van de volger je stempel op het dansje te drukken. Bij Slow Bal gaat dat soms net wat makkelijker dan bij Balboa, omdat je meer tijd hebt. 

Onderstaand filmpje is een ‘recap’ van onze Explorersles. Daarin laten we zien hoe de volger het initiatief pakt en vervolgens zelf gaat bewegen op de muziek naar eigen interpretatie.

Welke is moeilijker om te leren? Slow Bal of Balboa?

Beide dansen zijn uitdagend om te leren. Omdat de connectie en het samen bewegen als één geheel zo belangrijk zijn, is dat even wennen. Zeker als je niet gewend bent om in een close connectie met iemand te dansen. Slow Bal ziet er simpel uit, maar doordat het langzaam gaat, vraagt het juist om balans en valt het meer op als iets niet lekker gaat. Balboa daarentegen is uniek in haar snelheid en het is de uitdaging om zo efficiënt mogelijk te dansen. 

Lees hier onze andere blog posts waarin we uitleggen wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen Slow Bal en andere dansen, zoals Slow Bal en Latin.

Zelf leren dansen

Smaakt deze blogpost naar meer? Je kunt Slow Bal leren bij Slowfeet Studio. De 12 weekse cursussen beginnen in januari, maart/april en in september en we organiseren regelmatig socials waar je een introductie workshop kunt volgen. Klik hier voor onze kalender. Ben je benieuwd naar Balboa? Kijk dan eens naar onze buren Swing in Rhythm, bij hen kun je Balboa lessen nemen.