Slow Bal versus Latin: overeenkomsten & verschillen

Slow Bal versus Latin

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Slow Bal en Latin? Wij vroegen het een danser die beiden beheerst: onze docent Mark! In dit blog leggen we eerst uit wat de verschillen zijn tussen de twee dansen, hoe er les wordt gegeven en vervolgens vertellen we wat volgens ons de overeenkomsten zijn.

Mark teacher

"De danshouding bij Latin is meer open en er wordt meer afstand gehouden. Slow Bal dans je veel dichterbij elkaar."

Wat is het grootste verschil?

De muziek is het grootste verschil tussen Slow Bal en Latin! Swingmuziek heeft een heel andere vibe dan Latin muziek. Maar Latin bestaat uit meerdere dansen, dus de dansen verschillen per soort muziek waar je op danst. Ook wordt Latin niet alleen voor de lol gedanst, maar ook voor wedstrijden. Je kunt dus trainen voor wedstrijdniveau of je kunt les nemen omdat je de dansen wilt verkennen. Dat is bij Slow Bal anders omdat de scene veel kleiner is. Verder is de danshouding bij Latin meer open en wordt er meer afstand gehouden. Slow Bal dans je veel dichterbij elkaar.

Wat is het verschil in hoe er les wordt gegeven?

Als je Latin dansles neemt, leer je niet één dans maar vijf! Bij Slow Bal focus je op die ene, enkele dans. Ook wissel je bij Latin minder van partner. Bij Slow Bal is het normaal om regelmatig van partner te wisselen, zowel in de les als bij een feestje. Bij Latin dans je vaak de hele les met dezelfde persoon. Ook is er minder ruimte voor improvisatie. Bij Latin leer je voornamelijk figuren en deze knoop je op verschillende manier aan elkaar. Slow Bal is een improvisatiedans. Je leert wel figuren, maar je leert ook hoe de de vrijheid kunt nemen om deze ter plekke aan te passen. Er zijn dus wel vaste moves, maar je mag daar zelf invulling aan geven. En je kunt zelf ook nieuwe moves bedenken!

Wat is de grootste overeenkomst?

Zowel Latin dansen als Slow Bal zijn partnerdansen. Rumba is ook langzaam maar verder zijn er minder overeenkomsten te vinden. Doordat Latin zoveel verschillende dansen omhelst, heeft iedere dans een eigen karakter. Deze vibe wordt door de muziek ingegeven. Bij Slow Bal is de vibe minder wisselend omdat het om één enkele dans gaat. Ook zijn social redelijk vergelijkbaar. Het ten dans vragen gaat hetzelfde. Je maakt een praatje, drinkt wat, kijkt naar hoe andere mensen dansen. Net als bij Slow Bal dans je soms langer, soms korter met een partner. Omdat bij Latin de muziek veel wisselt, kun je soms langer met één partner dansen. 

Is er iets wat echt opvalt?

Ja, wat echt opvalt bij Latin is dat er minder initiatief vanuit de volger kan komen. De leider is degene die bepaalt wat er gedanst wordt en de volger heeft zich daar naar aan te passen. Doordat de focus in de lessen ligt bij het leren van figuren, zijn er meer kaders en is er veel minder ruimte voor speelsheid. Slow Bal heeft veel meer variatie binnen één dans omdat het bestaat uit losse elementen waarop geïmproviseerd wordt. En niet alleen door de leider, maar ook door de volger! Op ons YouTube kanaal zijn een aantal video’s te vinden waarin te zien is dat de volger initiatief neemt en ruimte creëert om te spelen.

Kortom: dans je al Latin en wil je eens een totaal andere danservaring proberen? Denk eens aan Slow Bal! Bij Slowfeet Studio bieden we je alles om kennis te maken met deze prachtige jaren ‘40 Swingdans op langzame muziek. Kijk eens op onze events pagina wanneer we workshops of events organiseren. Of kijk eens op onze lessen pagina als het je leuk lijkt om lessen te nemen.