over slow bal

Slow Bal, of Slow Balboa, is een Swingdans uit de jaren ’40. Je danst het op de langzame jazzmuziek uit die tijd. Het is een speelse en vooral ook elegante dans. Het is vooral ontzettend leuk om te leren en te dansen!

Swingdans en Slow Bal

De meest bekende swingdansen die we vandaag de dag nog kennen, zijn Lindy Hop, Charleston, Collegiate Shag en Balboa. Het werd gedanst op jazzmuziek die populair was in de late jaren ’20 tot de late jaren ’40. Deze dansen worden bijna overal ter wereld nog gedanst. 

Een verborgen parel in de Swingwereld is Slow Bal. 

Waar de andere swingdansen vooral op de snellere tempo’s werden gedanst,  is Slow Bal, of Slow Balboa, juist gemaakt voor de langzamere tempo’s. Het uitgaan was (en is) namelijk ook een gelegenheid om een partner te vinden. En wat is dan fijner om een langzaam dansje te dansen?

Slow Bal in Rotterdam en daarbuiten

Slow Bal wordt steeds populairder. Sommige mensen dansen al een andere Swingdans en vinden het leuk om Slow Bal aan hun repertoire toe te voegen. Anderen hebben helemaal geen danservaring en kiezen Slow Bal als hun eerste dans. Alles is mogelijk. 

Vooral hier in Rotterdam. We bevinden ons namelijk in een unieke positie. Slowfeet Studio is namelijk de enige dansschool in Nederland (en in Europa!) die wekelijkse lessen aanbiedt in deze mooie dans. 

Zijn er dan wel genoeg mensen die Slow Bal dansen? Jazeker! Binnen Rotterdam, maar ook daarbuiten zijn genoeg Slow Bal dansers die geregeld samenkomen tijdens ‘socials’  (dansfeestjes). Er zijn dus genoeg mensen om een dansje mee te doen.  

Wil je buiten Rotterdam Slow Bal leren dansen? Ga dan eens op zoek naar een workshop weekend in of buiten Nederland. 

Slow Bal dansfeestje
Mickey Fortanasce Slow Bal

De geschiedenis van Slow Bal

Er wordt gezegd dat Slow Bal zijn oorsprong vindt in de jaren ’40. Niemand weet precies hoe de dans is ontstaan en hoe er vroeger op langzame jazz wordt gedanst. Slow Bal zoals we het nu kennen, hebben we de danken aan twee ‘oldtimers’: Dean Raftery en Ray Cunningham. 

Er is niet heel veel (historisch) beeldmateriaal beschikbaar waarop we deze mensen kunnen zien dansen. De dans heeft zich daarom ook doorontwikkeld. Met de dansers in de scene ontwikkelen we nog altijd nieuwe Slow Bal figuren. 

Mickey Fortanasce is een van de dansers die zijn best heeft gedaan om Slow Bal door te geven aan zoveel mogelijk mensen. Wij spraken hem over de geschiedenis van de dans. 

Nieuwsgierig? Klik hier om naar het interview te gaan. 

Slow Bal docenten

Slow Bal Teacher Deirdre Rotterdam famous

Deirdre

Met een grote passie voor Slow Bal, begon Deirdre in 2019 met Slowfeet Studio. Daarvoor was zij jarenlang Lindy Hop docent. Met veel enthousiasme deelt zij nu iedere week haar liefde voor deze mooie dans in de studio. 

Deirdre and Joost International Slow Bal Teachers Famous

Joost

Het dansavontuur van Joost begon in zijn jonge jaren. Als tiener deed hij aan acrobatische rock & roll en gooide hij meisjes hoog de lucht in. Later ontdekte hij Swing en ook Slow Bal. En dat ontspannen tempo bevalt hem wel!

Slow Bal Deirdre and Mark Rotterdam

Mark

Zwierend over de dansvloer, danste Mark klassieke Ballroom en Latin. Maar zoals dat vaak gaat, werd ook hij verliefd op Swing. Lange tijd ging hij vooral los op Balboa, maar ook aan het langzame tempo is Mark nu gewaagd. 

Over Slowfeet Studio Slow Bal

Over Slowfeet Studio

Hoe kom je erop om een dansschool te beginnen met een dans die bijna niemand kent? En als niemand in Nederland verder les geeft in Slow Bal, hoe hebben wij het dan geleerd?

Het avontuur begon toen Joost aan Deirdre een Slow Bal videoclip liet zien van Mickey Fortanasce en Kelly Arsenault. Samen gaven ze Lindy Hop les bij Swing in Rhythm. Deirdre was meteen verkocht toen ze deze clip zag en wilde het ook leren. Gelukkig had Joost een online cursus! Hoppa, oefenen maar. 

Na wat geoefen, was het tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. Bij Swing in Rhyhtm, de Swingdansschool in Rotterdam, hebben Deirdre en Joost een aantal mini-cursussen en workshops gegeven. Luciën was ook van de partij en vond het helemaal te gek. Meer meer meer!

Samen met Luciën en een aantal andere enthousiastelingen begon Deirdre een Slow Bal trainingsgroepje. We noemden het gekscherend ‘The Secret Slow Bal Society’. De liefde voor de dans bleef groeien en Deirdre en Lucién speelden met het idee om er iets serieus van te maken: een eigen dansschool. 

Om meer van de dans te leren, reisden zij naar verschillende workshopweekenden in het buitenland om les te krijgen. Een privéles was altijd een vast onderdeel van het weekend om net even dat beetje extra kennis mee te krijgen. 

Verder werd er veel getraind. Bijna ieder weekend! Eindeloos keken ze naar de schaarse Slow Bal filmpjes die online te vinden waren. Tot Deirdre en Luciën er klaar voor waren. 

In januari 2019 opende Slowfeet Studio haar deuren voor de allereerste wekelijkse Slow Bal danslessen. De allereerste cursus zat vooral vol met Swingdansers die toe waren aan iets nieuws. Maar al snel wisten ook mensen met een andere danservaring of zonder danservaring Slowfeet Studio te vinden. 

En nog altijd geven we met heel veel plezier en liefde voor de dans iedere week les aan tal van dansers.