De openingsdans: hoe kies je een nummer?

Het nummer voor de openingsdans

Ik heb veel mensen geholpen met de openingsdans van hun bruiloft. Ironisch genoeg is het meest uitdagende deel vaak niet de dans, maar het kiezen van het juiste nummer. Zodra je een nummer hebt gekozen, is het niet meer zo moeilijk om te leren hoe je erop moet dansen.

Laten we dus eens wat dieper ingaan op de trouwnummers die je kunt gebruiken voor je openingsdans.

Wedding dance song Rotterdam

Laat het idee van het perfecte nummer los. Kies er een die goed voelt.

Wat ik denk dat een goed openingsnummer is

Laten we beginnen met wat ik belangrijk vind bij een openingsdans. Dit is mijn mening, geen algemene regel, en het hangt altijd af van je dansvaardigheden, persoonlijkheden en wat je persoonlijke smaak. Maar hier is een kleine lijst die je misschien in overweging wilt nemen als je een nummer kiest:

Luister naar de diversiteit in het nummer

Let niet alleen op de tekst, maar let ook op wat er in de muziek gebeurt. Bijvoorbeeld, als het nummer gedurende de hele tijd dezelfde energie heeft met de instrumenten, kan het saai zijn om op te dansen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan nummers die een opbouw in energie hebben, dan wat afzwakken en dan misschien weer veranderen. Sommige liedjes hebben ook een tof instrumentaal deel in het midden dat afwijkt van de rest. Afwisseling in de muziek maakt het ook gemakkelijker om variatie in je dansen te brengen.

Ga niet voor een te langzaam of te snel nummer

Ik heb een dansschool voor Slow Bal, dus het is logisch dat ik wel houd van langzame nummers. Ik weet echter ook hoe moeilijk het is om te dansen op een langzaam nummer. Het vereist dat je de bewegingen uitrekt, dat je de tijd neemt. En dat vereist eigenlijk behoorlijk wat controle! Langzaam is dus niet per se makkelijk. Als je het mij vraagt, kies je voor een nummer dat dus niet te langzaam is, maar ook niet te snel. 

We meten de snelheid van het nummer in BPM (Beats per Minute). Je hebt allerlei online websites waar je met de spatiebalk meetapt met de beat van het nummer en de website vertelt je dan hoeveel BPM het nummer heeft.  

Als je voor een romantische openingsdans wilt gaan, denk ik dat het ideale tempo ligt tussen de 75 bpm en 130 bpm.  Dit is maar een indicatie. Ik heb laatst een heel leuk stel geholpen die hun openingsdans deden op L-O-V-E by Nat King Cole. Dit nummer heeft ongeveer 142 bpm, en dat werkte prima!

Let op de lengte van het nummer

Tenzij je gewend bent om samen te dansen voor veel mensen net nadat je getrouwd bent, wil je er misschien voor zorgen dat je nummer niet te lang is. Vooral als je voor een choreografie gaat, omdat je dan je bewegingen moet onthouden! En als je improviseert, heb je voldoende bewegingen nodig om het nummer op te vullen. Hoe dan ook, genoeg redenen om te kiezen voor een nummer dat niet te lang duurt. Ik zou zeggen, ga voor iets tussen de 2.30 en 3.30 minuten.

Als jouw favoriete nummer (veel) langer is, maak je geen zorgen. We kunnen er nog steeds iets van maken. Bijvoorbeeld, we kunnen je entree verlengen (in plaats van meteen te beginnen met dansen in het midden van de dansvloer, lopen jullie bijvoorbeeld samen op). Ook kun je overwegen om na 3 minuten uit elkaar te gaan en met je schoonouders te gaan dansen.

Wedding dance Rotterdam Song Opening

Nummers voor openingsdansen die anderen kozen

Ik ben nu al ongeveer 8 jaar bezig met het maken van openingsdansen voor bruiloften. In de afgelopen jaar ben ik mij er intensiever mee bezig gaan houden, omdat ik het echt heel leuk vind. Ik vind het altijd geweldig hoe mensen een nummer vinden dat bij hun stijl en persoonlijkheid past. Pas recentelijk ben ik begonnen met het opslaan van alle nummers in een Spotify-afspeellijst, dus deze is nog niet compleet. Maar het kan je wel een idee geven van nummers die andere mensen hebben gekozen. En misschien inspireert het je wel!

Het uitproberen van een nummer voor je openingsdans

Het kan soms even duren voordat je het juiste nummer hebt gevonden. Accepteer dat dit gewoon deel uitmaakt van het proces. Probeer een shortlist te maken van 3 nummers. Experimenteer hiermee. Ga in een danshouding staan met je partner (maakt niet uit welke p dat moment, gewoon eentje waarvan jullie denken dat het goed is) en begin te bewegen op de maat. Probeer op elke beat te stappen (1 maatstap), en ook om twee tellen te nemen voor één stap (dus een 2-tellen stap). Probeer op elkaar af te stemmen en te zien welk nummer het beste voelt.

Vaak doe ik tijdens de eerste les voor een openingsdans hetzelfde, en probeer ik ook wat andere eenvoudige moves uit, om te zien wat goed voelt. Ik kan ook advies geven over het gevoel van het nummer (dus de diversiteit erin). Dus weet dat je dit proces niet alleen hoeft te doorlopen. Er is hulp beschikbaar, als je dat wilt!

Hoe ik je kan helpen met je openingsdans

Oorspronkelijk is Slowfeet Studio een dansstudio voor Slow Bal, wat een partnerdans is op langzame jazzmuziek. In de meeste gevallen komen mensen niet naar me toe met een jazznummer, zoals je kunt zien in de Spotify-lijst hierboven. En dat is helemaal prima. Ik gebruik bewegingen en technieken en pas mijn muzikaliteit toe om iets te creëren dat past bij jouw nummer en bij jullie als koppel. Dus het is geen Slow Bal, het is geen ballroom… het is gewoon… langzaam dansen :D.

Als je meer wilt weten over hoe ik werk, bekijk dan de link hieronder:

Wil je een eerste les boeken? Mail dan naar info@slowfeetstudio.nl,  dan prikken we een datum!