De dansvloer op met Harlem Shoes: alles over Swingdansschoenen

Wat is het toch met die dansschoenen?!

Met mijn alsmaar groeiende collectie Swing- dansschoenen en interesse in de nieuwste trends, hou ik Harlem Shoes al een tijdje in de gaten. Daarom werd het hoog tijd om eens in gesprek te gaan met Mariya en Zulfiyya, het powerteam achter Harlem Shoes. Nieuwsgierig naar wat trending is en wat de musthaves kleuren zijn, ging ik met ze in gesprek. Het was leuk om te ontdekken wat er leeft in de wereld van dansschoenen, dus lees lekker mee!

Op zoek naar tips waar je Swingdansschoenen kunt kopen?

Bekijk dan eens mijn andere blog:

Mariya and Zulfiyya Harlem Shoes Swing

Ze hadden een missie: dansschoenen ontwerpen die mooi zijn, maar ook lekker zitten aan iedere voet, ongeacht de vorm van je voet!

Harlem Shoes vergeleken met andere dansschoenen

Tijdens mijn online meeting met Mariya en Zulfiyya, de oprichters van Harlem Shoes gevestigd in Istanbul, Turkije, trekt hun verhaal onmiddellijk mijn aandacht. Ze zijn beide gepassioneerde dansers die beperkt werden tot het dragen van sneakers op de dansvloer. Niet omdat dat hun voorkeur had, maar omdat er geen fijne dansschoenen waren die goed pasten bij hun voeten. Hun persoonlijke strijd om geschikte Swingdansschoenen te vinden, vooral voor mensen met bredere voeten of hogere wreven, raakte bij hen een gevoelige snaar. Vastbesloten om deze kloof te dichten, begonnen ze aan hun missie: het creëren van stijlvolle Swingdansschoenen die zijn ontworpen voor elke voet, ongeacht de unieke vorm of vereisten.

Handgemaakte versus machine-gemaakte dansschoenen

Het verschil tussen handgemaakte en machinaal vervaardigde Swingdansschoenen is vrij duidelijk. Handgemaakte schoenen bieden de flexibiliteit om de kleinste details aan te passen, waardoor de schoen echt past om jouw voet. Of je nu brede voeten, een hoge voetboog, een orthopedische binnenzool hebt of op de extremen van schoenmaten valt, Harlem Shoes heeft wat je zoekt. “We bieden maten variërend van 33 tot 49, waardoor we iedereen van een passende dansschoen kunnen voorzien, ongeacht geslacht of voetvorm”, legt Mariya uit. Terwijl Harlem Shoes een beperkte voorraad kant-en-klare schoenen voor Swing-dansfestivals aanhoudt, wordt maar liefst 90% van hun verkopen op maat gemaakt. Bij machinaal vervaardigde Swingdansschoenen ontbreekt dit persoonlijke tintje, waardoor er weinig ruimte overblijft voor persoonlijke voorkeuren.

Making Swing Dance Shoes Harlem
Welting Swing Dance Shoes Making

Je eigen Swingdansschoen maken

Naast de aanpassingen die nodig zijn voor jouw voetvorm, bieden handgemaakte schoenen nog meer voordelen. Je hebt namelijk de vrijheid om je eigen favoriete kleuren en hakhoogte te kiezen.

Kleur je dansschoenen

Een van de leukste voordelen van handgemaakte schoenen is de mogelijkheid om je eigen kleuren te kiezen. Of je nu neigt naar metallics, pastelkleuren of color-blocking, de mogelijkheden zijn eindeloos. Mariya en Zulfiyya zijn ook erg goed in het geven van advies over harmonieuze kleurencombinaties en bieden een reeks kleurenkaarten aan om je te helpen kiezen in mooie combi’s. 

Harlem Shoes Dance Shoes Collection

Hoge of lage hak voor je dansschoenen

Of u nu kiest voor een bescheiden 0,5 cm of een opvallende 6 cm, bij Harlem Shoes kan het allemaal. Persoonlijk vind ik hakken van 2 of 3 cm het meest comfortabel tijdens workshops (geloof me, zelfs de meest comfortabele schoenen kunnen de belasting van een hele dag staan ​​op hakken van 6 cm niet verlichten). Voor dansfeestjes neig ik vaak naar hakken van 4 of 5 cm (bij Balboa of Slow Bal). Hoewel 6 cm misschien te hoog is naar mijn smaak (vooral gezien mijn lengte), kan ik de aantrekkingskracht ervan voor Slow Bal of Balboa-dansers wel begrijpen.

Trends in Swingdansschoenen

Al pratende over het personaliseren van dansschoenen, word ik nieuwsgierig naar de trends van 2024 op het gebied van dansschoenen. 
Mariya observeert een opkomende trend naar schoenen die een gevoel van blote voeten geven. Dus waarbij de tenen op natuurlijke wijze kunnen spreiden in de schoen, in plaats van samengedrukt te worden. Dit willen ze zelf ook meer gaan aanbieden in hun schoenontwerpen. Daarnaast ziet Zulfiyya de trend om verschillende soorten leer in één schoen te gebruiken. Ook benadrukt ze de stijgende populariteit van veganistische opties, omdat veel dansers geneigd zijn tot milieubewuste keuzes om bij te dragen aan de duurzaamheid van het milieu.

Gold Swing Dance Shoes Trend Harlem
Most popular Swing Shoe model Spring HArlem

Essentiële kleuren voor je dansschoenencollectie

Op de vraag naar de kleur die elke danseres in zijn collectie moet hebben, zijn Mariya en Zulfiyya het unaniem eens: “GOUD!” “Goud past bij elke outfit”, legt Zulfiyya uit. “In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is zwart niet altijd de beste keuze. Veel kleuren passen niet goed bij zwart.” Ze herinneren zich dat rood ooit een favoriete kleur was toen ze begonnen, maar tegenwoordig zijn andere felle en vrolijke kleuren zoals geel en groen populairder. 

Het meest populaire schoenmodel van Harlem Shoes is op dit moment Spring (rode schoentjes links).

Swingstyle schoenen voor de straat

Een ding waar ik niet aan had gedacht totdat ik met Mariya en Zulfiyya sprak (ai, daar gaat mijn bankrekening), is de mogelijkheid om Swingstyle schoenen met straatzolen te bestellen. Met je dansschoenen de straat op, verziekt je schoenen, geloof mij. Vooral als het nat is buiten. Ik ben ook al meerdere keren uitgegleden door de gladde zool. Met straatzolen heb je daar allemaal geen last van. Je kunt dus gewoon in je fancy schoenen de straat op, zonder je zorgen te maken. Ook heel handig voor trouwoutfits trouwens!

Harlem Shoes Street Shoes
harlem shoes butterfly shorts

Wist je dat:

Harlem Shoes heeft niet alleen mooie en toffe schoenen. Ze verkopen ook danskleding! Zoals de handige panties en mijn persoonlijke favoriet, de Butterfly shorts ! Hou Harlem Shoes in de gaten, want er komt meer aan!

Jouw eigen Harlem Shoes, wat praktische info

Klaar om je eigen paar Harlem dansschoenen te bestellen? Dit is wat je moet weten: Zodra je een model hebt geselecteerd dat je leuk vindt, meet je eenvoudig je voeten en stuur je de details naar Harlem Shoes via e-mail of Instagram. Ze bieden persoonlijk advies over maatvoering, aanpassingen, kleuren en hakken. Omdat er wereldwijde verzending beschikbaar is, is bestellen gemakkelijk. Houd er rekening mee dat, aangezien de schoenen handgemaakt zijn, de levering doorgaans 7-8 weken duurt. Als je twijfelt over de pasvorm, heb je twee opties: passen op een festival waar Harlem Shoes aanwezig is of direct bestellen. Als de schoenen niet passen, bieden ze aan om de schoenen om te ruilen.