Verbeter je creativiteit in Slow Bal: 8 tips voor dansers

Word een creatieve danser met deze tips

Slow Bal is een swingdans die zich kenmerkt door zijn soepele en sierlijke bewegingen op langzame jazzmuziek. Ook is er veel ruimte voor creativiteit en speelsheid, juist omdat de muziek langzaam is. Helaas is het niet altijd even makkelijk om dit in jezelf los te maken. In dit artikel geven we je daarom 8 tips om je creativiteit in Slow Bal te verbeteren. De tips zijn overigens ook heel bruikbaar voor dansers die een andere Swingdans doen!

De 8 tips komen uit het interview over creativiteit in Slow Bal met Andreas Olsson. Wil je het hele artikel hierover lezen, of het interview zien? Klik dan op de knop hieronder.

Creativity tips Swing dance

Wat is creativiteit in dansen?

Creativiteit in dansen betekent dat je nieuwe ideeën, bewegingen en stijlen integreert in je dans. Het gaat erom dat je niet altijd vast blijft houden aan dezelfde moves en dezelfde manier van bewegen, maar dat je jezelf verder ontwikkelt en experimenteert. In het geval van Slow Bal kan het dus gaan om het bedenken van nieuwe moves, het spelen met ritmes, het gebruiken van specifieke lichaamsdelen of toevoegen van accenten. Het is zeker niet verplicht om creatief te zijn in je dansen. Maar juist deze creativiteit kan een dansje zoveel leuker maken. 

Probeer het dus eens uit met deze 8 tips om je creativiteit in dansen te verbeteren:

"It’s good as an artist to always remember to see things in a new, weird way." Tim Burton

Tip 1: Kijk naar de originele Slow Bal dansers

Dean Raftery en Ray Cunningham zijn twee pioniers in de wereld van Slow Bal. Het zijn ook de enige originele Slow Bal dansers die we kennen. Door naar hen te kijken en hun manier van bewegen te bestuderen, kun je je meer bewust worden van jouw eigen stijl ten opzichte van die van hen. Daarmee vergroot je je lichaamsbewustzijn. Ook kunnen deze oldtimers je inspiratie geven. Hieronder vind je twee video’s waarin je Dean en Ray ziet dansen. 

Tip 2: Leer nieuwe moves met verschillende in- en uitgangen

In lessen leer je vaak een nieuwe move. Meestal heeft zo’n move een bepaalde voorbereiding nodig, en is er een manier waarop je er weer uitkomt en terug gaat naar de gesloten basispositie. Ofwel: een ingang en een uitgang. Maar weet dat de kern van een move heel veel verschillende in- en uitgangen kan hebben! Als je een nieuwe move leert, leer jezelf dan ook 10 verschillende manieren aan om erin te komen, en 10 verschillende manieren om eruit te komen.

Tip 3: Experimenteer met timing

Door te spelen met de timing (de snelheid) waarin je een move uitvoert, kun je nieuwe nuances toevoegen aan je dans. En Slow Bal leent zich perfect voor vertragingen en versnellingen. Een extra tip als je met vertragingen aan de slag gaat: de juiste spierspanning is hierbij heel belangrijk. We roepen zelf vaak: slowing down means toning up. Oftewel: zet je sixpack aan!

Hiernaast zie je een recap video uit een van onze lessen, waarin we een Slow Bal move laten zien met daarin een vertraging. 

Tip 4: Kijk naar andere dansstijlen

Andere dansstijlen, zoals Tango of Westcoast Swing, kunnen inspirerend zijn voor nieuwe moves, accenten en uitdrukking die je in je Slow Bal kan verwerken. Dat betekent niet dat je de move exact hetzelfde uitvoert, maar dat je elementen uit de move of beweging pakt en die vertaalt naar Slow Bal. We zeggen weleens: ‘kunnen we deze move slowballificeren?’. Gebruik andere dansstijlen als inspiratie en geef er je eigen draai aan zodat het past bij de muziek.

dance tips creative

Tip 5: Geef jezelf uitdagingen en restricties

Door jezelf kleine uitdagingen of restricties op te leggen, dwing je jezelf om buiten je comfortzone te treden en nieuwe dingen te proberen. Geef jezelf bijvoorbeeld de opdracht om alleen maar turns te maken met slow steps (2 count steps). Of geef jezelf de restrictie dat je in je Slow Bal alleen transities mag maken van slows naar quicks, maar niet van triples naar quicks. Dit soort opdrachten maken je op een andere manier alert en geven een nieuwe impuls aan je creativiteit!

Tip 6: Luister veel naar Swingmuziek

Door veel naar Swingmuziek te luisteren, leer je de instrumenten en de structuur in de muziek te herkennen. Door je bewust te zijn van de opbouw van nummers, welke instrumenten de boventoon voeren en wat er allemaal gebeurt in de muziek, kun je dit vervolgens ook beter vertalen naar je dansen. In de lessen besteden we overigens ook veel tijd aan muzikaliteit. 

Op zoek naar Slow Bal muziek? Op Spotify hebben we een hele playlist voor je gemaakt.

Tip 7: Probeer Slow Bal te dansen op een andere muziekstijl

Ooit wel eens Slow Bal gedanst op Bach? Of op Metallica? Probeer het voor de gein eens, want het kan je verschillende inzichten geven. Toen wij het voor het eerst probeerden, werden we er in ieder geval heel bewust van hoe belangrijk de muziek is voor de dans die we dansen. We maken niet zomaar willekeurige bewegingen, het past en hoort op de muziek. Dansen op een andere muziekstijl laat je misschien wel anders bewegen, wat weer inspiratie kan geven voor moves en variaties. Leuk om mee te spelen dus!

slow bal creative

Tip 8: Oefen veel, maar hou het leuk

Practice makes perfect. Een open deur, maar oh zo waar. Het maakt niet uit hoeveel inspiratie je opdoet, hoeveel Swingmuziek je luistert of hoeveel opdrachten en uitdagingen je jezelf geeft, als je niet oefent zul je nooit verbeteren. Dus, plan wat trainingssessies voor jezelf in, eventueel met een trainingspartner. 

En vergeet niet: uiteindelijk gaat het om plezier maken met het dansen. Wees niet te streng voor jezelf en zie ook de lol in van vreemde misstappen en rare combi’s die voor geen meter werken.

Aan de slag met je creativiteit

Slow Bal is een prachtige dans die veel ruimte biedt voor creativiteit en speelsheid. Met deze acht tips hopen we dat jij je creativiteit in Slow Bal weer verder kunt doorontwikkelen en dat je steeds meer plezier zal beleven aan deze Swingdans. Veel dansplezier!