5 redenen waarom socials goed zijn voor je dansskills

Alles draait om socials

De swingdansscene draait voor een groot deel om socials. Dit zijn de momenten waarop mensen bij elkaar komen en onder het genot van een hapje en/of drankje samen dansen. Al dan niet met live muziek. In dit blog leggen we je uit wat een social is en geven we je 5 redenen waarom socials de beste manier zijn om je dansskills te verbeteren.

social dancing swing

Wat is een social?

Socials, de naam zegt het al: sociale momenten waarop er gedanst wordt, buiten de lessen om. Er zijn verschillende soorten socials. Zo zijn er grootse feesten met live bands en afgehuurde zalen, maar het kan ook kleinschaliger zijn. Misschien treedt er ergens een jazzbandje op overdag en ga je daar met een aantal mensen naartoe om te dansen, of is er een gratis avond in een café waar ook jazzmuziek gedraaid wordt. Socials heb je in alle soorten en maten: van een salon overdag, tot feesten die tot diep in de nacht doorgaan. Het idee is vooral om lol te maken en natuurlijk te dansen!

1. Bij een social leer je echt dansen

Hoe zo dat dan? Ik leer toch al dansen tijdens de les? Ja, dat is ook zo, maar in de les dans je volgens een vast schema en vertelt de docent je wat je moet doen. Tijdens een social komt de improvisatiekant van de swingdans echt naar boven: niets ligt vast en je improviseert elke move. Tijdens een les ligt de nadruk vooral op oefenen of die ene move. Maar op de dansvloer laten we dat los en ga je ‘echt’ dansen.

"Bij een social dans je met veel verschillende mensen."

2. Je danst met veel verschillende mensen

De tweede reden houdt verband met reden 1: bij een social dans je veel met verschillende mensen. Hierdoor leer je niet alleen de moves goed uit te voeren, maar kom je er ook achter dat niet elke danspartner op dezelfde manier communiceert of reageert. Aan het begin van een dansje met een nieuwe partner ben je eerst aan het aanvoelen hoe de ander danst, wat werkt en wat niet. En je doet meteen een brok aan inspiratie op: mensen komen van heinde en verre en doen vaak moves die je nog niet kende. Niet alleen leuk om naar te kijken, maar wie weet biedt het ook inspiratie om zelf uit te voeren.

social dancing rotterdam swing

3. Je leert beter te leiden of volgen

Voor zowel leiders als volgers zijn socials een must om hun dansskills te verbeteren. Voor leiders is het van belang dat ze vooruit kunnen denken in wat ze willen leiden. En er is geen betere manier om dat te doen dan zoveel mogelijk verschillende volgers te leiden. En volgers? Die moeten op een social echt volgen. Dus loslaten wat je zelf zou willen doen en vooral luisteren naar de communicatiesignalen van de ander. In een les weet je precies wat er komt, maar op de dansvloer kan een leider iets heel anders doen dan je gewend bent. Dan moet je dus echt volgen!

Meer weten over het verschil tussen leiden en volgen? Klik hier. 

4. Je leert nieuwe moves

Hierboven schreven we al dat de grote diversiteit aan mensen die naar een social komen een bron van inspiratie zijn voor je eigen dansmoves. Maar ook als je lekker aan het dansen bent, kom je zelf vaak tot nieuwe ingevingen. Misschien gaat een move niet zoals je had gepland, maar creëer je per ongeluk een nieuwe move. Want ja, bij swingdans kan dat gewoon. Zo zijn namelijk veel swing moves ontstaan. Sterker nog, in Slow Bal zijn er nog maar weinig originele moves over, dus er worden continue nieuwe bedacht en toegevoegd.

5. Je leert te dansen op muziek

Maar doen we dat dan niet altijd al? Ja en nee. Tijdens de les dans je natuurlijk ook op muziek, maar tijdens een social, en zeker met een live band die improviseert en niet het nummer speelt zoals ooit opgenomen, betekent het dat je niet alleen bezig bent met je volgende move, maar ook met wat het liedje gaat doen. Soms wil je bijvoorbeeld vertragen in een move als de muziek dat ook doet. Of wil je juist grootse moves doen omdat de energie in de muziek omhoog gaat. Dansen op socials is dus niet alleen goed voor je dansskills zoals moves, maar ook voor je muzikaliteit.

slow bal party

Waarom je juist als beginner naar socials moet komen

Voor beginners kunnen socials voelen als een brug te ver. Al die mensen die zoveel beter kunnen dansen dan ik! Maar dat is juist het mooie: iedereen stond ooit in jouw schoenen, dus je hoeft je niet te schamen. Je zult zien dat veel mensen in de swingscene met je willen dansen, zelfs als je nog nooit een dansles hebt gehad. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet goed genoeg kunt dansen. Swingdansen gaat om een leuke tijd hebben met elkaar, niet om het perfecte dansje te dansen. En ja, we staan regelmatig op elkaars tenen. We lachen erom en gaan weer door.

Kom naar onze social!

Kun je na het lezen van dit blog niet wachten om je dansschoenen aan te trekken en naar een social te komen? Kijk dan op onze workshop en eventpagina. Daar staan alle data wanneer we weer dansen. Zo dansen we elke maand in jazzcafé Dizzy in Rotterdam. Ook zijn we geregeld te vinden in De Doelen Studio. Deze events zijn gratis, dus kom vooral langs!

social dancing rotterdam swing