Welke rol past bij jou? Leider of volger? Of misschien wel allebei?!

Leiden of volgen...

In deze blog gaan we je meer vertellen over de twee rollen binnen de partnerdans: leiden en volgen. Bij een swingdans als Slowbal zal het je opvallen dat je allebei kan doen. Waar veel traditionele partnerdansen de rollen verdelen gelang gender, is dat bij de swingdans veel minder het geval. Hoe dat komt, wat het verschil is tussen de twee en hoe jij ontdekt welke rol bij jou past, lees je in dit blog.

slow bal leading following

"Het is heel gewoon om beide rollen te kunnen dansen."

Waarom kun je zowel leiden als volgen bij swingdansen?

Traditioneel gezien leidt de man bij de partnerdans en volgt de vrouw. Dit geldt voor veel dansstijlen. In de Swingwereld zijn we daar al lang van afgestapt. Wist je dit ook al het geval was tijdens de Tweede Wereldoorlog? Terwijl de mannen aan het front vochten, bleven de vrouwen achter, dus waarom niet leiden als je een avondje uitgaat? Idem ditto bij de mannen, die gingen volgen als er onvoldoende vrouwen aanwezig waren. Het is dus heel gewoon om beide rollen te kunnen dansen.

Waarom leiden?

Wat is leiden eigenlijk? Als jij de leider bent in de dans, bepaal jij welke moves er gedanst worden. Op basis van de moves, figuren en stukjes choreo die je leert tijdens lessen of die je kopieert van iemand anders, bepaalt de leider hoe je met z’n tweeën danst. Dat betekent niet dat je een alleenheerser bent: je volger kan de show stelen door zelf initiatief te nemen, of doordat jij ruimte geeft aan jouw volger om een eigen interpretatie te geven aan jullie dans.

Hoe leidt je een dans?

Hoe doe je dat? Leiden? Het is niet alsof je de moves influistert tijdens het dansen. Leiden doe je met je lichaam. Tijdens lessen kun je leren hoe je je lichaam kunt gebruiken om dit te doen. Hiervoor heb je ten eerste een connectie nodig: dit zijn je communicatiekanalen met je volger. In Slow Bal hebben we op verschillende punten een connectie: bij de handen, op de rug en met je core. Het is vooral een kwestie van doen! Doordat jij jouw move op een bepaalde manier inzet kan de volger niet anders dan volgen.

leading dance slow bal

Waarom volgen?

De volgende logische vraag is dan: doet een volger dan helemaal niets? Natuurlijk niet! Als volger heb je de taak om de communicatiesignalen van je leider op te vangen en die te vertalen naar het dansen. Je danst wat jouw leider leidt. Het lastigste hierbij is om niet te gaan voorspellen wat er komen gaat, maar echt te luisteren naar wat de leider wil. Anders kun je zomaar gaan anticiperen en stappen zetten die de leider niet wil gaan doen. Het gaat bij volgen dus om het in tune zijn met je lichaam en goed te luisteren naar de communicatiepunten. Als volger heb je wel de ruimte om met je voetenwerk te spelen: zolang je de connectie niet verstoord heb je als volger bij swingdans wel de ruimte om een eigen invulling te geven aan de dans.

Waarom niet zowel leren leiden als volgen?!

Zoals hierboven beschreven is het in de swingdans niet ongebruikelijk om beide rollen te kunnen dansen. Kun je allebei dan heb je het voordeel dat je begrijpt wat de ander nodig heeft om hun rol goed uit te voeren. Ook heb je dan de mazzel dat je op dansfeestjes met iedereen kan dansen!

Je kunt ervoor kiezen om eerst een bepaalde rol te leren en deze helemaal te beheersen, maar je kunt ook tijdens de les al switchen van rol. In het Adventurer’s level (intermediate niveau) van Slowfeet Studio is het onderdeel van de les om beide rollen te dansen. Een extra uitdaging dus!

Ben jij een leider of een volger?

Welke rol het beste bij jou past is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. We hopen altijd dat iedereen die bij Slowfeet Studio komt de rol kiest die hen het leukste lijkt in plaats van een rol toegeschreven aan je gender. Kies dus vooral wat je leuk vindt en probeer de verschillende rollen eens uit tijdens een workshop, les of social.

Uitproberen..

Wil je het dansen eens proberen? Slowfeet Studio organiseert deze zomer verschillende workshops. De nieuwe lessenreeksen beginnen in september, januari en maart. Check deze pagina voor meer informatie.

dansen slow bal leiden volgen