Wat je moet weten voor je eerste internationale Slow Bal event

Het is 22 oktober en ik zit in de trein naar Engeland, op weg naar Torquay. Daar vindt het All Slow Bal Weekend plaats. Een paar jaar geleden was een internationaal workshop weekend waar alleen maar Slow Bal werd gedanst een uitzondering, inmiddels zijn het er gelukkig steeds meer. Aan de meeste heb ik deelgenomen en ik kan internationale weekenden dan ook ten zeerste aanraden. Het is heel verfrissend om eens dansles te krijgen van andere docenten en met hele andere mensen te dansen. 

Voor het eerst naar een internationaal workshopweekend gaan, kan een beetje spannend zijn. In dit artikel lees je daarom wat je kunt verwachten en wat je moet voorbereiden voor je (eerste) internationale Slow Bal event.

deirdre international slow bal
Onderweg naar All Slow Bal Weekend in Torquay (links Iris, rechts Deirdre)

Verschillende soorten events

Ik wilde dus graag Slow Bal leren, maar Slow Bal docenten waren niet in de buurt.

In de Swingwereld zijn er verschillende soorten dans-events. Elke evenementsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. In Swing heb je workshopweekenden, exchanges, festivals en holidays. Een workshopweekend bestaat gewoonlijk uit (ten minste) drie feestjes en twee dagen met workshops. Het aantal uur dat je les krijgt verschilt per evenement. Soms wordt ook de optie geboden om een party pass te kopen. Je volgt dan geen workshops en gaat alleen naar de feestjes.

Een exchange heeft geen workshops en er zijn alleen feestjes. De focus ligt meer op de stad en de mensen leren kennen dan op het verbeteren van je dansskills. Sommige exchanges organiseren bijvoorbeeld pub crawls, spelletjes, wedstrijden en stadstours. Festivals lijken erg op exchanges, maar wordt vaak wel iets van een workshop aangeboden. Er bestaan ook evenementen die langer duren dan een weekend. Dit is je Swing holiday. In Slow Bal zien we op dit moment vooral workshopweekenden, dus daar is nog niet veel in te kiezen.

NB: Deze indeling van evenementen is volgens eigen definities. Het is niet wetenschappelijk vastgelegd.

Het juiste evenement voor jou kiezen

Om voor jezelf het juiste evenement te kiezen, heb je vooral een dosis zelfkennis nodig. Ben je iemand met veel energie? Dan is een workshopweekend misschien de juiste match voor jou. Hetzelfde geldt wanneer je voornaamste doel is om je dansskills te verbeteren. Als je liever tot diep in de nacht het feestbeest uithangt en overdag slaapt en de toerist uit wilt hangen, dan klinkt een exchange als het evenement voor jou. Ook als je een super sociaal persoon bent en graag nieuwe vrienden maakt, biedt een exchange vaak meer mogelijkheden om te socializen. Als je een goede vakantiebestemming zoekt, is een Swingvakantie wellicht jouw ding.

Andere dingen om rekening mee te houden in het kiezen van het juiste evenement

Als je niet van competities houdt (of je nu meedoet of niet), is het zonde om naar een evenement te gaan waar juist veel wedstrijden georganiseerd worden. Daarnaast is het verstandig om van te voren video’s op te zoeken van de internationale docenten om te bekijkenof je je geïnspireerd voelt door hun stijl van dansen. En -helaas- ook niet onbelangrijk: als je een vrouwelijke leider bent kan het handig zijn om van te voren bij de organisatie te informeren naar de lokale gebruiken. In sommige culturen is het ongebruikelijk dat je de rol danst die je wilt dansen en houden ze vast aan de traditionele man-vrouw verdeling. In het algemeen is het altijd een goed idee om eens rond te vragen bij je dansvrienden naar hun ervaring bij bepaalde evenementen.

De toerist uithangen tijdens een workshopweekend

Ik ben een vrij optimistisch persoon en denk altijd dat er gedurende het weekend nog wel tijd is om een beetje rond te kijken in de stad van het evenement. Inmiddels kan ik je vertellen dat dit vrij zelden lukt. De tijd vliegt voorbij en de korte momenten tussen workshops en feestjes zijn vaak nodig om te eten, te ontspannen of te slapen. Als je echt heel graag nog wat van de stad wilt zien, plak dan een extra dag aan je verblijf(of kies voor een exchange). Een andere optie is om alleen naar de feestjes te gaan tijdens een dansevenement, en niet mee te doen aan de workshops gedurende dag. Dit geeft je flink wat vrije uren om door een stad te struinen.

Ons hotel in Torquay aan de zee.

Inschrijven voor een internationaal evenement

Als je een ‘single’ volger bent raad ik je aan om je direct in te schrijven zodra de registratie van een evenement opent. Zet je alarm, zit klaar voor de laptop en druk 20x op refresh tot je kunt inschrijven. Als je dit niet doet, is de kans groot dat je op een wachtlijst geplaatst wordt en daar nooit meer vanaf komt. Een andere tip uit eigen ervaring: check eerst wat een reis in totaal gaat kosten voor je je inschrijft: reis, verblijf, maaltijden, lokaal vervoer en de kosten voor het evenement. Als je dat niet doet, kun je nog wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan. Deze reis naar Torquay heeft mij bijvoorbeeld een klein fortuin gekost. Iets waarmee ik niet helemaal rekening had gehouden toen ik mij inschreef.

Het juiste verblijf

Net als met iedere reis die je maakt, zul je je vervoer, verblijf en maaltijden moeten regelen. Het fijne in de Swingwereld is dat veel dansers een extra kamer in hun huis of een bank beschikbaar stellen om mensen te hosten. Dit is een hele leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten en een stad vanuit een local te leren kennen. Ook is het vaak gratis als je bij iemand in huis gaat logeren. Neem contact op met de organisatie om te vragen naar de mogelijkheden van ‘hosting’.

Let wel op: als je je laat hosten ben je soms afhankelijk van je host. Als je liever meer tijd voor jezelf hebt, kun je beter een andere accommodatie regelen. Ik boek vaak een kamer via Airbnb, zodat ik niet afhankelijk ben van anderen en wat tijd alleen kan doorbrengen. Het is daarbij wel handig om van te voren op te zoeken waar de feestlocaties zijn en waar de workshops plaatsvinden. Soms liggen die ver uit elkaar en moet je kiezen: dichter bij de workshops of dichter bij de feestjes.

Dansen met Iris aan het begin van het vrijdagavondfeestje

Wat je mee moet nemen naar een internationaal dansevenement

Zonder een hele paklijst voor je te maken, zijn er wel een aantal zaken die ik je kan aanraden om mee te nemen. Allereerst minimaal twee paar dansschoenen. Omdat je heel veel staat en danst is het voor je voeten een welkome afwisseling om geregeld in een ander paar schoenen te zitten. Neem een aantal feestoutfits mee en ook iets comfortabels om aan te trekken tijdens de workshops.

Op zondag is het feestje vaak direct na de laatste workshop. Je hebt dan geen tijd om je nog uitgebreid om te kleden, dus hou daar rekening mee in de keuze van je outfit. Neem ook wat zaken mee voor je spieren. Denk aan een massagebal, spiercrème, een hitte of koelpack of een knieband. Extra tip: neem een lokale lekkernij mee om cadeau te geven aan je host, de organisatie of aan een van je nieuwe vrienden. Ik heb een zak kruidnoten meegenomen op mijn reis naar Engeland, al kan ik niet garanderen dat ze niet op zijn voor ik aankom.

Hoe je het internationale dansevenement overleeft

De belangrijkste tip die ik je kan geven: rust wanneer je kan. Dutjes zijn je beste vriend. De tweede tip: drink genoeg en eet gezond. En met drinken bedoel ik geen alcohol of koffie. Ik zou zelfs zeggen dat het beter is om een beetje rustig aan te doen met deze dranken, aangezien ze vaak weinig goeds voor je doen als je een heel weekend fit moet zijn. Goed hydrateren dus! Stretch je lichaam regelmatig, is de derde tip die ik je kan geven. Op zijn minst voor en na de workshops. Zorg goed voor je lichaam, is waar het om draait. En de laatste tip die ik je kan geven: dansevenementen zijn leuker met vrienden, dus neem er een mee en/of maak nieuwe.

Nieuwe vrienden maken tijdens het All Slow Bal Weekend

Naar een dansevenement gaan met vrienden

Samen met je dansvrienden naar een internationaal event gaan kan een super leuke ervaring zijn. Je leert elkaar beter kennen, misschien zelfs wel voor het eerst buiten het leslokaal. Er is een mogelijk nadeel aan reizen met je vriend(en) dat ik toch niet onbenoemd wil laten. Als je met je eigen ‘bubbel’ reist, bestaat de kans dat je minder open staat voor nieuwe contacten. Je bent immers met elkaar en er is dus minder noodzaak om aansluiting te maken met andere dansers.

Ik vind het altijd super leuk om nieuwe Slow Bal vrienden te maken, vooral omdat de Slow Bal scene vrij klein is. Het geeft mij het gevoel onderdeel te zijn van een kleine gemeenschap en je zult zien dat je dezelfde mensen steeds weer tegenkomt bij deze evenementen. Het een sluit het ander echter niet uit, en je kunt natuurlijk prima nieuwe vrienden maken terwijl je met je dansvrienden reist.

Nieuwe vaardigheden opdoen tijdens het evenement

Als je bepaalde moves en technieken ècht eigen wilt maken, zodat je ze mee naar huis kunt nemen en met je lokale dansvrienden kunt delen, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Allereerst is het belangrijk dat je oplet tijdens de workshops. Maak aantekeningen en ga er nooit vanuit dat algemene feedback van de docent niet op jou van toepassing is. Weet dat het vrij gebruikelijk is dat je na een workshop een recap mag filmen met je eigen telefoon. De organisatie en/of de docenten faciliteren dit meestal.

Daarnaast kun je ook buiten de workshops om de moves nog eens dansen en iemand je laten filmen. Zo heb je een mooi geheugensteuntje en kun je gelijk zien waar je zelf nog kan verbeteren. Dit kan natuurlijk ook tijdens de feestjes. De meeste evenementen organiseren ook een demonstratie van de docenten. Deze film ik ook altijd en gebruik ik ter inspiratie. Zorg dus dat je je telefoon in de buurt hebt.

Mickey Fortanasce en Deirdre aan het Slow Bal dansen

Vraag de docenten om een dansje

Het is super leuk om tijdens de feestjes met veel verschillende mensen te dansen, maar vergeet vooral niet om je docenten ten dans te vragen. Ik weet dat dit super eng en spannend kan zijn. Gedurende de eerste 5 of 6 jaar van mijn swingdansleven durfde ik nooit om met een docent te dansen. Ik was bang dat ik niet goed genoeg was of dat ze het niet leuk zouden vinden om met mij te dansen.

Maar ik kan je vertellen dat dit klinkklare onzin is. De meeste dansers uit de swingscene geven les omdat ze graag dansen. Ze dansen voor hun plezier. Een dansje met jou is dus plezier en precies waarvoor ze bij het evenement zijn. Wees dus niet verlegen en vraag je docent ten dans. Probeer niet de perfecte danser te zijn en geen fouten te maken. Dat is allemaal niet belangrijk. Geniet van het moment en maak vooral veel lol.

Een kleine aantekening: vraag je docenten tijdens de feestjes niet om feedback op je dansskills. Lesgeven hoort bij de workshops. Tijdens feestjes willen teachers ook gewoon plezier maken en het lesgeven even loslaten.

Een privéles nemen bij een van de internationale docenten

Als je serieus beter wilt leren Slow Bal dansen, dan is het een goed idee om een privéles te nemen bij een van de internationale docenten. Vaak is het mogelijk om een sessie van 30 of 60 minuten te regelen. Je kunt contact opnemen met de organisatie van het evenement om te onderzoeken of zij dit voor je kunnen faciliteren. Een andere optie is om zelf direct contact op te nemen met de internationale docent, bijvoorbeeld via hun website of Facebook. Zorg dat je weet wat je wilt leren of waar je feedback op wilt krijgen. Op basis daarvan kun je ook beslissen welke docent et beste bij jouw vraagstuk past. Als een privéles met een internationale docent voor nu nog als een te grote stap voelt, kun je natuurlijk ook eerst een of meerdere privélessen nemen bij je lokale docenten.

Na het internationale dansevenement

Plan je volgende internationale Slow Bal evenement en voorkom zo je post-weekend dansdip!

Gerelateerd nieuws