10 Redenen om te beginnen met Slow Bal

Misschien overweeg je te beginnen met dansen in het algemeen, of swingdans en Slow Bal in het bijzonder. Je wilt wel, maar er is nog iets wat je tegenhoudt? Het is een beetje preken voor eigen parochie natuurlijk, maar dansen heeft ons alleen maar hele goede dingen gebracht. Het geluk, plezier en het gevoel van ontspanning dat dansen met zich meebrengt, gunnen we iedereen. Daarom lees je hier waarom je niet langer moet twijfelen, en vooral lekker moet beginnen met Slow Bal! Hierbij geven we je 10 redenen waarom je moet beginnen met Slow Bal.

dansen maakt gelukkig

1. Slow Bal is zo leuk!

De beste reden om te beginnen met Slow Bal is natuurlijk omdat het zo ontzettend leuk is. Slow Bal heeft de elegantie van Tango en het speelse van Lindy Hop. Er is ruimte om je eigen stijl en stempel op de dans te drukken, maar je kunt je ook laten leiden door wat je hebt geleerd in lessen. Er wordt altijd wel gelachen, want lol maken staat voor iedereen voorop. Wat Slow Bal verder nog zo ontzettend leuk maakt, lees je verderop in dit artikel.

2. Wat de wetenschap zegt over dansen

Laten we voorop stellen dat dansen volgens de wetenschap ontzettend goed voor je is. Als je danst, neemt namelijk de doorbloeding in je hersens toe. Dit versterkt de verbindingen die in je hersens gemaakt worden. En deze verbindingen zijn weer belangrijk voor je functioneren. Naarmate we ouder worden, neemt de kwaliteit van deze verbindingen af en gaan we dus langzamer praten en bewegen, en kunnen we bijvoorbeeld moeilijker nieuwe dingen leren. Met dansen gaan we deze achteruitgang dus eigenlijk tegen. Dit is wellicht wat kort door de bocht uitgelegd, maar het komt erop neer dat dansen je jong houdt. Wil je meer leren over de wetenschappelijke kant van dansen, kijk dan ook eens naar de aflevering ‘Het dansende brein’ op NPO.

Het mooie is dat de wetenschap ook heeft aangetoond dat dansen op ieder moment in je           leven een positief effect heeft. Het is dus nooit te laat om te beginnen.

Afbeelding van de uitzending ‘Het Dansende Brein’ van de NPO

3. Dansen maakt je vrolijk en blij

Bij Swingdansen draait het eigenlijk maar om één ding, en dat is plezier maken. Tuurlijk kun je goed leren dansen, maar voor ons is dat bijzaak. Een beetje stuntelen met nieuwe moves, per ongeluk op iemands tenen stappen of spontaan een grappige beweging maken, het hoort er allemaal bij. Je lacht erom, maakt een grapje en gaat weer door. Dansen maakt je vrolijk en blij. Dat is niet een loze claim die wij maken. De wetenschap ondersteunt dit. Uit studies blijkt dat dansen een groot effect heeft op het verminderen van depressie, eenzaamheid en een negatieve stemming in vergelijking met andere vormen van beweging en helemaal niet bewegen. Daarnaast heeft het een positief effect op het hebben van een positieve stemming.

4. Dansen is gezond

Deze zag je vast al aankomen. Dansen is gezond. Je verbrand er calorieën mee en traint verschillende spiergroepen. Dit zorgt ervoor dat je je conditie en gezondheid kunt verhogen of behouden. Maar wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat dansen je reactievermogen vergroot en je motoriek verbetert. Het effect is zelfs groter dan bij gewoon bewegen. Die motoriek hangt ook weer samen met je body awareness, zoals we dat zo mooi noemen. Je krijgt een veel groter bewustzijn van je lichaam en hoe je je lichaam kunt bewegen. Goeie zaken!

5. Slow Bal is pure ontspanning

Het klinkt misschien tegenstrijdig. Dans wordt ook wel als een sport gezien en is daarmee zeker wel een inspanning. Ja, je gaat ervan zweten, zelfs van Slow Bal.  Maar wat dansen in het algemeen, en Slow Bal in het bijzonder, zo ontspannend maakt, is dat je hoofd uit gaat. Ik merk zelf dat alle stress en zorgen van mij afvallen op het moment dat ik de dansvloer op stap. Je schakelt even helemaal in op jezelf, je danspartner en de muziek. En daarmee is dansen een welkome afwisseling in ons drukke bestaan.

Peter, een van onze Slow Bal dansers, zegt hierover in een interview: “Mijn hoofd gaat uit. Ik heb een denk-baan en zit veel achter de computer. Maar op de dansvloer gaat mijn hoofd uit kan ik alles even loslaten.

Dansers Miranda en Jan lachend op de dansvloer bij het Stadspoium in Rotterdam
Blije Slow Bal dansers Miranda en Jan, dansend bij het Stadspodium in Rotterdam

6. Met Slow Bal leer je nieuwe mensen kennen

We durven wel te beweren dat Slowballers leuke mensen zijn. En dus is het heel leuk om ze tijdens een dansles en feestje te leren kennen. Vind je het moeilijk om zelf een eerste stap te zetten in het leggen van nieuwe sociale contacten? Dan zijn onze lessen ook ideaal. We wisselen tijdens de les namelijk steeds van partner. Hierdoor ontmoet je op een natuurlijke wijze al je lesgenoten. Je hoeft dus ook niet al een dansmaatje te hebben voor je aan je eerste dansles begint. Ik ben zelf ook ooit zonder partner begonnen met Swingdanslessen.

7. Je kunt Slow Bal de hele avond blijven dansen

We grappen wel eens dat Slow Bal een investering in je toekomst is. Want ook op je tachtigste kun je nog met deze dans uit de voeten. Daarmee willen we zeggen dat Slow Bal niet ontzettend intensief is. Je gaat er bijvoorbeeld niet heel hard van zweten. Hierdoor houd je het langer uit.

Of, zoals onze Slow Bal teacher Joost ook wel eens zegt: “Slow Bal is de enige dans waarmee je in de ochtend kan beginnen en de avond mee kan eindigen.

slowbal 10 redenen waarom dansen
Een lachende Malou op de Slow Bal dansvloer

8. Met Slow Bal maak je op een heel ander niveau een connectie met je partner

Slow Bal dans je tegen elkaar aan. Dat kan in het begin want ongemakkelijk zijn, zeker als je danst met iemand die je niet zo goed kent. Als je eenmaal over het eerste ongemak heen bent, dan zul je ervaren dat er een hele nieuwe wereld van connectie voor je open gaat. Omdat Slow Bal geen ingestudeerde pasjes zijn, moet er geleid en gevolgd worden. Al deze informatie die nodig is om te leiden en volgen komt binnen via de connectie die we maken met onze partner. Dat zit hem in je core, de handen die elkaar vasthebben, de hand van je partner op je schouder of rug, maar ook in de heupen die bij sommige moves gebruikt worden als connectiepunt. Om te kunnen leiden en volgen moet je dus uit je hoofd gaan en inschakelen met je eigen lichaam, om via jouw lichaam de signalen van je danspartner op te vangen en te geven. Het klinkt misschien wat zweverig, maar kom het vooral eens uitproberen. Dan voel je wat we bedoelen!

9. Slow Bal heeft heerlijke muziek

Toegegeven, dit punt is wel puur persoonlijk en een kwestie van smaak. Maar wat vind ik de muziek van Slow Bal toch heerlijk. En afwisselend ook! Je hebt nummers die een dramatische vibe hebben, die triest zijn, of juist een opfleurend deuntje hebben. Slow Bal muziek heeft een tempo tussen de 70 en 110 beats per minuut. Het is daarmee niet alleen ideaal om op te dansen, het is ook fijn als muziek voor thuis. ’S ochtends bij je ontbijtje bijvoorbeeld. Ben je benieuwd naar de muziek van Slow Bal? Op Spotify hebben we een hele lijst samengesteld.

10. Slow Bal, juist óók voor mensen die al Swingdansen

Tot slot, richten we ons aan iedereen die al Swing danst, zoals Lindy Hop en Balboa. In dat geval ken je de voordelen al die deze danst met zich meebrengt. Waarom Swingdansers ook Slow Bal in hun repertoire zouden moeten hebben, is omdat je daarmee op veel meer muziek kunt dansen. Als het tempo van de muziek op een swing feestje onder de 110 beats per minutes zakt, dan kun je er eigenlijk niet meer goed op Lindy Hoppen. Daar is de dans gewoon niet voor gemaakt. Dan komt Slow Bal ‘in the picture’.

Onze Slow Bal teacher Elmer zegt daarover: “Ik ben Slow Bal gaan dansen omdat ik het een hele mooie manier vind om op langzamere muziek te dansen. Lindy Hop en de andere swingdansen zijn meer op snellere tempo’s gericht. Als ik nu naar een live optreden ga, kan ik op ieder liedje dansen.

Door verschillende swingdansen te leren die allemaal op een ander muziektempo gedanst worden, kun je voortaan met ieder muziektempo uit de voeten!

Slow Bal dansers Deirdre en Lucien lachend aan de zijkant van de dansvloer
Zelfs naast de dansvloer valt er een hoop te lachen.

Conclusie: Iedere vorm van dansen is beter dan niet dansen, maar Slow Bal is de leukste

Dansen is niet alleen gezond voor je lijf en je hersens. Het maakt je ook echt gelukkig. Dit geluksgevoel ervaar ik zelf iedere keer weer als ik de dansvloer op stap. Ik vergeet mijn zorgen en ga op in de muziek, de mensen en de dans. Ook op dagen dat ik een minder goed humeur had, heeft dansen mij positiviteit gebracht. En dat is iets wat ik iedereen gun. Slow Bal heeft heerlijke muziek, leuke mensen, er heerst een goede sfeer en dans is mooi en leuk om te leren. Er is één argument dat ik nog niet heb getackeld in dit artikel, en dat is de kreet die ik geregeld hoor: ‘ik heb geen gevoel voor ritme’ of ‘ik kan niet dansen’. Geloof mij: dat is zelden waar.  Met al deze voordelen, is het op z’n minst de moeite waard om te proberen, toch?


* De referenties naar wetenschappelijke onderzoeken die in dit artikel worden gemaakt verwijzen allemaal naar de aflevering ‘Het Dansende Brein’ van NPO, waar hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder presenteert wat er in het brein gebeurt als we dansen.

Gerelateerd nieuws