Slow Bal met Arnold, een van onze studenten

Arnold begon in september 2018 met Slow Bal, nadat hij eerst merengue en salsa had geprobeerd. Het was zijn eerste swingdans. Als leider heeft hij ruim een jaar lessen gevolg, tot de coronapandemie uitbrak en er niet meer gedanst mocht worden. Dansen is echt een ontspanning voor hem geworden, en daarom staat hij te trappelen om de dansvloer weer onveilig te maken en alle mensen weer te zien. We spreken Arnold in mei 2021 over zijn ervaring met Slow Bal.

slowbalboa-interview-leerling
Arnold op de dansvloer tijdens Shuffle and Slide 2022

Hoe ben je begonnen met dansen?

“In mijn omgeving ken ik eigenlijk helemaal niemand die danst. Ik zocht naar een sociale hobby en zo begon mijn zoektocht naar dansles. Bij mij in de buurt zaten twee dansscholen waar ballroom en stijldansen werd gegeven. Een groot nadeel vond ik dat er een wedstrijdelement aan zat. Daarnaast moest je een vaste partner hebben. Dat werd ‘m dus niet. Veel later kwam ik in aanraking met latin en zo ben ik begonnen met merengue en salsa. In het begin moest ik wel echt uit mijn comfortzone stappen.”

Hoe ben je bij Slow Bal terecht gekomen?

“Ik ben eigenlijk een sociale introvert. Door verschillende omstandigheden ging ik toch eens nadenken of latin wel zo goed bij mij paste. Salsa kan behoorlijk flashy zijn en de feestjes zijn ook best druk. Vanuit verschillende kanten werd mij aangeraden om de Swingdansen eens te verkennen. Op een open dag van Roffaswing heb ik Lindy Hop en Slow Bal geprobeerd. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Slow Bal gehoord. Maar het paste gewoon goed bij mijn karakter. Niet te flashy maar wel uitdagend.”

Als ik het kan leren, dan kan iedereen het leren.”

Slow Bal swing beginner oefenen
Slow Swing Saturday, een avond om Slow Bal te dansen

Wat is voor jou de charme van Slow Bal

“Slow Bal is best een pittige dans. Het ziet er simpel uit en je danst het op langzame muziek. Maar dat maakt het juist zo uitdagend. Slow Bal moet je dus ook niet onderschatten. Er komt best veel techniek kijken bij dansen op langzamere muziek. Meer dan bij snelle muziek. Dan kun je veel meer smokkelen. Maar, laten we wel voorop stellen: Als ik het kan leren, dan kan iedereen het leren. In Slow Bal zit een bepaalde rust, ondanks dat de dans niet per se langzaam is. De muziek is heerlijk en de mensen die erop afkomen zijn ook allemaal super leuk en open. Daardoor is de sfeer goed.”

Hoe heb jij het ervaren om te beginnen met dansen terwijl je nog geen ervaring had?


“Als je geen danservaring hebt, dan kan dansles best pittig zijn. Je hebt gewoon geen ervaring met bewegen op muziek. Je kan dus zeker wel leren dansen, maar je moet accepteren dat je op je eigen tempo leert. In plaats van dus steeds maar weer een niveau hoger gaan, mee met de rest van de groep, is het soms beter om een niveau nog eens over te doen of een paar extra privélessen te nemen. Dat heb ik met Salsa gedaan, maar ook met Slow Bal. Ik volgde op een gegeven moment zowel de beginnersles de intermediate les. Zo kon ik de basis verstevigen en leerde ik makkelijker nieuwe dingen. Door dus een stapje terug te doen, leerde ik plezier te maken op de dansvloer.“

Door een stapje terug te doen, leerde ik plezier te maken op de dansvloer.

Student dancing Slow Balboa
Arnold op de dansvloer tijdens Shuffle and Slide 2022

In de les wisselen we steeds van partner. Hoe vond je dat?

“Dat hielp mij enorm om sneller te leren. Je leert van iedereen namelijk weer andere dingen. Van mensen die al wat verder zijn kun je nuttige tips krijgen, terwijl je van mensen die meer worstelen kunt leren hoe je duidelijker kan leiden. Ook voorkom je dat je foutjes aanleert. Daarnaast is het ook leuk dat je door steeds van partner te wisselen veel mensen leert kennen. Super sociaal dus en soms stond ik in de les meer te kletsen dan te dansen.”

Je hebt nu alleen nog als lead gedanst. Zou je overwegen om te gaan volgen?

“Jazeker, ik denk dat je er heel veel van kan leren. Als je zelf ervaart hoe het voelt als iemand iets leidt, dan kun je dat vervolgens weer meenemen in je eigen leiderstechnieken. Ik vind het ook helemaal niet erg om met een andere man te dansen. Dat is alleen maar gezellig. Ik ben er door de lockdown nog niet aan toegekomen, maar het staat zeker op mijn wensenlijstje om te leren volgen bij Slow Bal.”

Heb je nog tips voor mensen die overwegen te beginnen met Slow Bal?

“Ik heb er zelfs drie: Allereerst: durf uit je comfortzone te stappen. Bij Slowfeet Studio wordt dat in de lesomgeving ook zeker gefaciliteerd. Ten tweede: volg eerst een aantal workshops of neem een paar privélessen als je bang bent dat je in de les moeite zult hebben. En als laatste: maak je niet te druk. Iedereen loopt te stuntelen en staat op elkaars tenen. Laat het los en geniet van de mensen en de muziek.”

Gerelateerd nieuws