Dansschoenen voor swingdansers

Swing dansschoenen, ik kan er geen genoeg van krijgen. Toegegeven: ik heb absoluut een schoenenverslaving en ik kan het niet laten af en toe een nieuw paar dansschoenen in te slaan. Voor ik meer vertel over de keuzes die je kunt maken in het dansschoenenparadijs, wil ik voorop stellen dat je geen dansschoenen hoeft te kopen om te kunnen dansen. Bij alle dansstijlen, maar zeker bij Swing, volstaat bijna iedere schoen. Zeker als je begint met dansen vind je het misschien niet de moeite om te investeren in een paar dansschoenen. In dit artikel lees je welke opties er zijn en vind je hopelijk de antwoorden die je zoekt in je schoenenzoektocht.

Wil je weten waar je swingdansschoenen kunt kopen? Lees dan het artikel ‘Waar kun je swingdansschoenen kopen‘.

wat zijn goede dansschoenen

Een gladde zool is het halve werk

Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij swing dansschoenen is de zool. Afhankelijk van de (swing)stijl die je danst, is dit in meer of mindere mate van belang. Het probleem ontstaat als je voet op de vloer blijft staan terwijl de rest van je lichaam draait. Je verdraait dan letterlijk je knieën en zo ontstaat kniebandletsel. Door te dansen op schoenen met een gladde zool, kun je dit probleem grotendeels voorkomen.

Slow Bal en het belang van een gladde zool

Een andere oplossing is je voeten goed op te tillen tijdens het dansen. Vooral bij Lindy Hop, een swingdansstijl op snellere jazzmuziek, til je als het goed is je voeten wat meer op. Daarom heb je er iets minder last van als je bijvoorbeeld rubberen zolen hebt die niet zo glad zijn. Bij Slow Bal til je je voeten amper op en vegen ze juist de hele tijd over de vloer. Wil je Slow Bal dansen, dan raad ik je aan om voor een gladde zool te kiezen. Leer is fijn, en ook suède werkt goed. Let bij suède op je hiermee niet buiten kunt dansen (dan verpest je de zool).

dansschoenen-swing-hak
Links: Harlem Shoes, Midden: Madame Dynamite, Rechts: Slide and Swing

Danssneakers met een gladde zool

Vind je het fijn om op sneakers te dansen, maar zie je toch een beetje op tegen stroeve zolen en mogelijke knieklachten? Er bestaan speciale danssneakers met een harde zool. Een voorbeeld hiervan zijn deze sneakers van Rumpf. Ze lijken heel erg op Keds, maar hebben een split-zool waarmee je dus goed kunt draaien op de bal van je voet. Je vindt dit soort schoenen bij danswinkels.

Danssneakers met een platte zool. Links Keds met duct tape onder de zool, rechts Rumpf met een hardplastic split-zool.

DIY gladde zool onder je dansschoen

Heb je geen schoenen met leren of suède zolen? Geen nood. Ik heb jarenlang gedanst op een paar Keds waarbij ik duct tape onder mijn schoenzool had geplakt. Vooral bij de bal van de voet, zodat je goed kan draaien. Het is niet ideaal, maar werkt best en is zeker de goedkoopste oplossing. Een ander idee is om een paar sneakers tot swing dansschoenen te promoten en deze zelf van een suède zool te voorzien. Bij de bouwmarkt verkopen ze schoenzolenlijm en bij een lederwarenhandel of online kun je vaak een stukje suède kopen. Deze knip je zelf af op maat en lijm je onder je schoen (onder de bal van je voet volstaat al). Ook de schoenmaker kan je hierin van dienst zijn, en plakt zo een leren of suède zool onder je sneakers.

Wel of geen hak onder je dansschoen

Over de hoogte van de hak kunnen we veel zeggen, maar uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur. Als je nooit op hakken loopt, waarom zou je dat bij dansschoenen dan wel doen? Het fijne is dat er tegenwoordig best veel aanbieders zijn van dansschoenen die charmante dansschoenen maken waarbij je de hakhoogte zelf kan bepalen. Van een bijna platte hak van 2 cm tot een hoogte van 6,5 cm, het is jouw keuze. Geen hak betekent dus niet automatisch dat je maar op sneakers moet dansen. Persoonlijk geef ik bij Lindy Hop de voorkeur aan vrij platte schoenen. Bij Balboa en Slow Bal dans ik graag op een klein hakje.

swingdansschoenen verschillende hakhoogtes
Swingdansschoenen met verschillende hakhoogtes en vormen.

Vorm van de hak

Ik kijk regelmatig vol bewondering naar mensen die op hoge naaldhakken lopen. Het is een kunst. Swingdansschoenen hebben over het algemeen een wat meer solide hak, ook als ze wat hoger zijn. Zeker bij Lindy Hop is dat fijn, maar ook bij Balboa en Slow Bal zorgt het ervoor dat je stevig staat. Je danst namelijk niet op je tenen (tenminste, dat is niet de bedoeling), maar gebruikt je hele voet. Swingdansschoenen hebben daarom geen naaldhak.

Online dansschoenen kopen, welke maat moet ik bestellen?

De eerste tip die ik je kan geven is: meet je voet goed op. Bij een deel van de aanbieders zijn de schoenen handgemaakt en geef je dus ook je eigen afmetingen door. De kans dat je een passende schoen krijgt is dan een stuk groter. Een andere tip is om bij andere dansers te vragen welke maat zij dragen. Als iemand schoenen heeft waarvan jij denkt dat het jouw maat is, kun je vragen of je de schoen even mag passen.

Wil je weten welke dansschoenenwinkels er allemaal zijn? Ga dan naar: Waar kun je Swingdansschoenen kopen?

Gerelateerd nieuws