Trouwjurk en de openingsdans: waar je écht rekening mee moet houden

Trouwjurk en de openingsdans: waar je écht rekening mee moet houden

Veel koppels kiezen ervoor om een openingsdans te doen op hun bruiloft (lees hier meer over wel of geen openingsdans) – en terecht, want het is een prachtig en persoonlijk moment om samen de feestavond te openen. Wat vaak vergeten wordt? De invloed van de trouwjurk op het dansen. De jurk die je draagt, bepaalt namelijk hoeveel bewegingsvrijheid je hebt én welke dansmoves goed uitpakken. Er kan gelukkig heel veel, maar het is slim om vanaf het begin bewust te zijn van waar je ruimte zit – en waar juist niet. In deze blog lees je waar je op moet letten bij het oefenen van je openingsdans in combinatie met jouw trouwjurk.

Wedding dance song Rotterdam

“Vorige maand zijn wij getrouwd en hebben we via Deirdre onze eerste dans durven dansen. Mijn man heeft geen enkele ervaring met dansen, maar door Deirdre voelden we ons allebei heel comfortabel. We hebben in totaal 4 danslessen gevolgd waarbij we de dans in stukjes hebben aangeleerd gekregen. Hierdoor was het behapbaar en leuk. Ze paste de dans aan op ons niveau. De danslessen voelde voor ons als leuke dates. Door haar kennis en ervaring hebben we kunnen stralen op onze bruiloft. Heel erg bedankt Deirdre!”

 

Review door Anna (op Google)

Strakke trouwjurk? Let op je passen

Veel trouwjurken hebben een smalle of aansluitende pasvorm – denk aan een zeemeerminsnit of kokerstijl. Daardoor is het voor de bruid simpelweg onmogelijk om grote passen te zetten. Als bruid voel je dat meestal vanzelf: je benen kunnen niet wijder. Maar je danspartner – of dat nu een bruidegom of medebruid is – heeft die beperking niet, en onderschat daardoor soms hoeveel bewegingsvrijheid jij hebt. Vooral bruidegoms hebben van nature de neiging om grotere stappen te zetten. Om te voorkomen dat jullie dans chaotisch of onsamenhangend aanvoelt, is het slim om hier vanaf de eerste oefensessie rekening mee te houden.

Tips:

  • Let tijdens het oefenen bewust op de stapgrootte van jullie allebei.

  • Gebruik een miniband rond de bovenbenen om te wennen aan beperkte bewegingsvrijheid. Krijg je gelijk een lekkere workout!

  • Oefen in een kokerrok of strakke rok om het gevoel van je trouwjurk na te bootsen.

Jurk met sleep? Let op waar je stapt

Draag je een jurk die over de grond sleept? Dan is het extra belangrijk om bewust te dansen. Ik adviseer vrijwel altijd om de sleep op te knopen. Veel jurken hebben een lusje of knoopmogelijkheid waarmee je de sleep kunt vastzetten – zo hou je je handen vrij én voorkom je struikelen. Ook met een opgeknoopte sleep blijft er stof over de vloer zweven, dus het blijft opletten.

Uit ervaring weet ik: een jurk met sleep vraagt net wat meer voorbereiding. Hieronder een paar praktische tips:

Voor de bruid:

  • Vermijd danspassen waarbij je naar achteren stapt – de kans is groot dat je op je eigen jurk stapt.

     

  • Draai je? Gebruik dan je vrije hand om de jurk een beetje mee te “swooshen”, zodat je jezelf niet vastdraait in de stof.

     

  • Oefen met een laken of tafelkleed aan een riem om het gevoel van een sleep na te bootsen. Zo merk je snel waar de risico’s zitten in jullie choreografie.

     

Voor de partner:

  • Houd je voeten laag bij de grond en veeg liever dan dat je stapt. Zo verklein je de kans om op de jurk te gaan staan.
Openingsdans oefenen met een laken
First Dance Rotterdam Lessons

Korte jurk? Let extra goed op bij lifts en dips

Een korte trouwjurk geeft vaak meer bewegingsvrijheid – superfijn! Maar het vraagt ook wat meer alertheid tijdens het dansen. Zeker bij lifts en dips wil je niet het risico lopen op een ongewenste inkijkmoment. Daarnaast vallen je beenbewegingen veel meer op dan bij een lange jurk: elke stap, draai of sprongetje is zichtbaar. Dat is iets om rekening mee te houden, maar ook een kans om juist stijlvolle, speelse moves te laten zien.

Tips:

  • Vermijd bewegingen waarbij de rok onbedoeld omhoog getrokken wordt. Soms gebeurt dit doordat een partner onbewust aan de stof trekt tijdens een move – denk aan een hand op je heup die de jurk optilt.

  • Kies lifts waarbij de rok op z’n plek blijft. Sommige lifts geven veel inkijk; die slaan we liever over of passen we aan.

  • Draag bij voorkeur een goedzittende onderjurk of een dansbroekje onder je jurk – dat geeft rust én zekerheid.

  • Oefen jullie choreografie eens met een vergelijkbare rok, zodat je kunt zien hoe de stof beweegt bij bepaalde bewegingen.

  • Check ook even je schoenen: met een korte jurk vallen je voeten en enkels meer op, dus kies iets waar je je comfortabel én mooi in voelt.

Hoepeljurk? Oefen met ruimte en rust

Droom jij van een echte prinsessenjurk met hoepels die zorgen voor dat prachtige wijd-uitwaaierende effect? Ik snap het helemaal – ze zijn sprookjesachtig mooi. Maar eerlijk is eerlijk: ze zijn niet de meest praktische keuze om in te dansen. Niet onmogelijk hoor, maar wel iets om bewust mee om te gaan. Ook voor je danspartner is het even wennen, want de hoepels voel je – letterlijk.

Wat je moet weten:

  • Hoepels bewegen vertraagd mee bij snelle draaibewegingen. Als je veel spins achter elkaar doet, voelt het alsof je jurk achter je aan komt. Bouw daarom in je choreografie kleine rustmomentjes in, waarin je jurk even kan ‘bijtrekken’. Dat hoeft maar een paar tellen te zijn – het kan zelfs juist een stijlvol effect geven. Kortom: don’t rush it.

  • Hoepels creëren afstand. Als je partner te dicht bij je komt, worden de hoepels naar achteren geduwd. Dat ziet er niet altijd charmant uit. Kies daarom voor een danshouding waarin er nét genoeg ruimte is tussen jullie, zodat de hoepel vrij kan bewegen zonder te botsen.

  • Oefenen kan met de onderrok. Vaak zit de hoepelconstructie in de onderrok, niet in de jurk zelf. Vind je het oké dat je partner al een idee krijgt van de vorm van je jurk? Oefen dan met alleen de onderrok. Vind je dat zonde van de verrassing? Dan kun je ook oefenen met een brede rok of zelf iets maken met stof en een riem.

  • Plan een korte laatste check op de dag zelf. Heb je geoefend zonder hoepel en trek je hem pas op de dag zelf aan? Neem dan even een paar minuten samen om de belangrijkste moves nog één keer te doorlopen. De jurk kan echt nét anders aanvoelen dan tijdens het oefenen.
Wedding dance dress

Overweeg een tweede jurk

Sommige bruiden kiezen bewust voor een tweede jurk voor de openingsdans en het dansfeest. Begrijpelijk – dansen in een grote of zware jurk is niet altijd comfortabel en praktisch. Maar als je jouw trouwjurk ook tijdens de dans wilt dragen, is dat echt mogelijk. Met de juiste voorbereiding voel jij je zelfverzekerd en vrij in elke beweging.

Wil jij zeker weten dat je jurk en dans perfect samengaan?

Bij Slowfeet Studio help ik je graag om een dans te creëren die past bij jullie, én bij je jurk. Boek een privéles om samen te oefenen of stel je vragen via info@slowfeetstudio.nl.

Volg ons ook op Instagram @slowfeetstudio.love voor tips, inspiratie en behind-the-scenes beelden van onze bruidsparen. 💃💖

Wil je weten hoe het werkt, wat het kost en waar je rekening mee moet houden? Klik dan hier:

wedding-dance-slow-dancing