Film jezelf om een betere danser te worden: 7 tips

Film jezelf dansend

Soms lijkt de wereld verdeeld in twee soorten Swingdansers: degenen die gewoon wat moves willen kunnen voor een dansfeestje, en degenen die constant willen verbeteren en betere dansers willen worden.

Als je tot de tweede groep dansers behoort, is deze blog voor jou geschreven. Een ongelooflijk effectief, maar vaak onderbenut hulpmiddel, is jezelf filmen. Veel dansers die ik ken vinden het verschrikkelijk om naar zichzelf te kijken, maar de inzichten die je krijgt door naar je eigen dansvideo’s te kijken, zijn van onschatbare waarde. In deze blogpost deel ik 7 tips voor het gebruik van video als middel om niet alleen te observeren, maar ook je dansvaardigheden aanzienlijk te verbeteren. Of je nu een beginner of een gevorderde danser bent, dit gaat je helpen om je dans door een nieuwe lens te zien en je te laten groeien als danser. 

Ik heb maar liefst 7 tips voor je. Twee zijn algemene tips, vijf gaan over specifieke aspecten van je dans waar je op kunt letten als je jezelf filmt.

Deirdre Slow Bal Filming Yourself Blog

"Onthoud, iedere danser heeft op ieder niveau ruimte voor verbetering. En dat is iets goeds!"

Omarm je dans, vermijd zelfkritiek

Wanneer je jezelf ziet dansen, is het makkelijk om in de val te trappen van harde zelfkritiek. Ik ken zelfs dansers die weigeren zichzelf te bekijken omdat ze de manier waarop ze dansen niet mooi of goed genoeg vinden.

Onthoud dat elke danser, op elk niveau, ruimte heeft voor verbetering, en dat is iets goeds! Als je serieus bent over het verbeteren van jezelf als danser, is het belangrijk om de kloof te overbruggen tussen hoe bewegingen aanvoelen en hoe ze eruitzien. Laat dus die negatieve gedachten over ‘vreselijk’ eruitzien tijdens het dansen los. Geniet in plaats daarvan van het groeiproces dat videofeedback biedt.

Focus op één aspect tegelijk

Wanneer we onze eigen dansvideo’s bekijken, merken we vaak tal van aspecten op die we niet goed vinden. Dat leidt er soms toe dat we in het volgende dansje alles tegelijk willen verbeteren. En dat kan nogal overweldigend voelen (waardoor je er misschien snel weer mee stopt). 

Kies in plaats daarvan één specifiek element om aan te werken. Concentreer je bijvoorbeeld op je armbewegingen. Zijn ze te stijf, of bewegen ze sierlijk? Hoe beïnvloeden je armen je posture als je in een stretchbeweging zit? Zijn je armen een verlengstuk van je beweging of flappen ze maar wat mee? Film jezelf, maak aanpassingen en film dan opnieuw om de vooruitgang bij te houden. Deze gerichte aanpak leidt tot effectievere en merkbare verbeteringen.

REcap filming Swing dance
Wanneer er niet slechts één camera op je gericht is... Foto door Yuliya

De twee tips hierboven zijn mijn algemene tips. Laten we nu inzoomen op de dingen die je bij jezelf kunt checken als je jezelf filmt:

Analyseer je voetenwerk en uitlijning

Voetenwerk is de basis van alle dansvormen. Let goed op je voetplaatsing, gewichtsverdeling en uitlijning bij elke stap. Zijn je stappen in de maat met het ritme? Hoe vult je voetenwerk de rest van je lichaam aan? Zijn je stappen misschien groter dan nodig? Het terugkijken van je voetenwerk in video’s kan veel onthullen over je algehele techniek en balans.

Controleer je houding (posture)

Met houding bedoel ik hoe we ons hoofd, schouders, ribbenkast en heupen uitlijnen, en horizontaal, onze armen. In Slow Bal willen we rechtop staan, onze schouders ontspannen en armen altijd een beetje gebogen als we naar open posities bewegen. Soms ontkoppelen we onze armen van onze schouders als we open bewegingen maken, of we strekken onze armen volledig uit. Dit willen we voorkomen. Controleer of je hoofd misschien iets te ver naar voren komt, of dat je bovenrug een beetje inzakt waardoor je een gebogen bovenrug hebt  (dit gebeurt regelmatig bij leads). Volgers, controleer of je op je tenen danst, want je wilt echt je hele voet gebruiken, ook voor balans. Controleer ook op een holle rug. We willen onze navel intrekken en onze bekken kantelen zodat we een mooie rechte rug hebben. Houding vereist altijd veel aandacht, dus gebruik de camera om je te helpen. 

Bestudeer de vloeiendheid en overgangen van je bewegingen

Soepele overgangen en een vloeiende manier van bewegen kunnen je dans mooier en fijner maken. Focus op hoe je van de ene stap naar de andere beweegt. Zijn je overgangen naadloos, of voelen ze abrupt aan? Heb je voldoende ontspanning in je lichaam om de bewegingen zacht te maken, of komt je lichaam wat stijf over? Soms zien we duidelijk waar de ene move stopt en de volgende move begint. Maar hoe zou het eruitzien als we alles aan elkaar plakken en er één vloeiende beweging van maken, waardoor je eigenlijk niet meer ziet waar de ene move begint en de andere eindigt? Door deze aspecten te analyseren, kun je werken aan het creëren van een meer samenhangende en sierlijke dans.

Blog Film Yourself as a dancer
When it's not just one camera pointed at you....Photo by Yuliya

Wat te doen met die armen

In het gedeelte over houding hebben we het al een beetje over armen gehad. We willen uitgestrekte armen, vergrendelde armen en slappe armen (zoals gekookte spaghetti) voorkomen. Wat je met je armen doet, is deels persoonlijke voorkeur. Weet dat je ze kunt gebruiken als een toevoeging aan onze bewegingen en een verlengstuk van onze lichamen. We kunnen onze armen gebruiken om een beweging te accentueren, om momentum voort te zetten, om de beweging groter te laten lijken of om wat drama toe te voegen. Zoveel opties! Film jezelf en zie hoe je nu je armen gebruikt. Is er iets dat je wilt veranderen?

Wat arminspiratie voor jou:

Bekijk je gezichtsuitdrukking

Of je gezichtsuitdrukkingen en podiumaanwezigheid iets zijn waaraan je wilt werken, hangt natuurlijk af van je dansleven. Als je alleen sociale dansen hebt, geen competities of shows doet, wil je misschien niet op dit onderwerp ingaan. Het kan echter interessant zijn om te verkennen. Wanneer je naar je video’s kijkt, observeer hoe je de stemming en het karakter van de dans en van jezelf uitdrukt. Zijn je uitdrukkingen in harmonie met de stijl van het nummer en het ritme? Druk je je eigen stemming uit via de dans? Wat zegt je gezicht en aanwezigheid over jou?

Als je meer wilt weten over zelfexpressie in dansen, bekijk dan deze blog:

Ga je gang en film jezelf tijdens het dansen

Jezelf filmen als danser gaat niet alleen over het aanwijzen van fouten; het is een krachtig hulpmiddel voor zelfreflectie en groei. Door je te concentreren op deze belangrijke aspecten, verbeter je niet alleen je vaardigheden, maar verdiep je ook je begrip en liefde voor dans. Onthoud, elke video is een stap vooruit in je dansreis! 🕺💃📹