Slow Bal Wereldwijd

Hoe groot is de Slow Bal-scene eigenlijk?

Een dans leren is meer dan bewegen, genieten van muziek en van gezelschap. Een dans is ook een soort paspoort. Of je nu in Barcelona, Tokyo of Antwerpen bent, als je een bekende dansstijl doet kun je altijd bij een dansgroep terecht. En dat geeft je een perfecte ingang in de plaatselijke scene. Dat lukt met de grootste Swingdans Lindy Hop, even goed als met Salsa of Tango. Maar hoe zit dat eigenlijk met Slow Bal, één van de toch wat ‘kleinere’ Swingdansen?

 

Laten we duidelijk zijn: Slow Bal vind je niet in ieder stadje op deze aardbol. Aan de andere kant: is er ergens een swingdance-scene waar ook Balboa gedanst wordt, dan heb je goede kans dat men ook bekend is met Slow Bal. Gelukkig zijn er daarnaast ook plaatsen waar men zich specifiek op de Slow Bal richt – net zoals bij Slowfeet Studio in Rotterdam.

Slow Bal Europe Deirdre Joost

Slow Bal en Swing dansen zijn je speciale ticket op reis om in contact te komen met mensen van over de hele wereld!

Reguliere lessen en groepen

In de Roseland Swingdance Club in Visby, Zweden worden lessen Slow Bal gegeven en er zijn ook regelmatig socials. Deze club is alleen op social media vertegenwoordigd, bijvoorbeeld op Facebook

Anna-Maria & Ralf Bernhard van Swing Dance Leipzig geven in hun eigen stad lessen in diverse swingdances, maar vooral als gast op evenementen verzorgen ze ook vaak workshops in Slow Bal. Bijvoorbeeld op 2 en 3 september 2023 in Frankfurt. Lees meer over Anna-Maria en Ralf op hun website.

Lynn Maslen geeft wekelijks lessen Balboa in Reading en andere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk. Soms zijn er evenementen speciaal gericht op Slow Bal. Check it out. 

Jon Bendtsen is samen met zijn danspartner Zhan Li in Kopenhagen begonnen met het geven van wekelijkse danslessen. Ook beheert Jon de Facebookpagina “Slow Balboa Dancing” waar hij Slow Bal evenementen op promoot. Jon en Zhan Li geven les bij de Hepcats in Copenhagen.  

Online Slow Bal Lessen

Mickey Fortanasce  & Kelly Arsenault hebben een online Slow Bal cursus ontwikkeld. Ze worden ook regelmatig op festivals uitgenodigd om Slow Bal workshops te geven. Mickey is vaak in Europa te vinden bij en Swingdans evenement. Klik hier om de online cursus te bekijken.

Slow Bal Festivals en events

Natuurlijk kun je ook specifiek voor een dans event op reis gaan. Welke festivals in de wereld zijn er speciaal voor Slow Bal?

 

  • In Oxford vind je van 13 tot en met 15 oktober 2023 de Slow Bal Celebration met Mickey Fortanasce (USA) and Anna-Maria Bernhard Germany). Alle informatie vind je op https://celebration.slowbal.co.uk/
  • MunichBalboa organiseert op 6 en 7 januari 2024 het ‘Slow Balboa Weekend Munich’ 6-7 jan 24. Check munichbalboa.de
  • In Wenen is ieder voorjaar de Vienna Balboa & Laminu Experience. De eerstvolgende editie is van 22 tot en met 24 maart 2024. Lees meer op balboa-baby.at/vble.
  • BluesSwingLisboa organiseert jaarlijks het festival ‘Slow Balboa em Lisboa’. De eerstkomende editie is van 10 tot en met 12 mei 2024. Bekijk het evenement op Facebook.
  • Ook een jaarlijkse aangelegenheid is het All Slow Bal Weekend + All Slow Bal Extra in Engeland, meestal in Torquay, soms in Oxford. Het is weer zover van 17 tot en met 19 mei 2024 in Torquay – met als docenten Mickey & Natalia, maar ook onze eigen Rotterdamse Deirdre Schoemaker en Joost van Son. Ontdek alles op slowbal.co.uk
  • O’Slow in – je raadt het al – Oslo is een weekend speciaal gericht op Slow Bal, met lessen en socials. De eerstvolgende editie is van 3 tot 5 november 2023. Je vindt alle informatie op https://oslow.bardarswingclub.no/

Slow Bal & co

En dan zijn er natuurlijk nog veel organisaties die bredere swingdance-evenementen organiseren, waarbij Slow Bal regelmatig een plekje krijgt maar niet centraal staat. Dat zijn bijvoorbeeld:

Slow Bal events die ons ontvielen

Helaas zijn er ook wat namen van de kaart verdwenen. De ‘European Swing Dance Championships’ zijn in het VK verdwenen sinds de Brexit. De ‘Slow Dance Soiree’ in de VS en ‘Balboa Castle Camp’ in Duitsland zijn nog steeds niet herrezen na covid.

Zoek en gij zult vinden

Conclusie? Slow Bal is geen enorme scene, maar wie op zoek gaat kan genoeg evenementen vinden in Europa en daarbuiten. Zien we elkaar op één van de komende festivals?

Ken jij een Slow Bal evenement dat niet op onze lijst staat? Laat het ons weten, dan voegen we het toe!